Ergenlikte Öfke Kontrolü

 In Eğitim Yazıları

ERGENLİK DÖNEMİNDE ÖFKE KONTROLÜ
[Toplam: 2   Ortalama: 3/5]
 

 

ergenlikte öfke kontrolüErgenlik dönemi kişinin, kendisi ve etrafındaki insanlar açısından en zor dönemlerinden biridir. Bireyin kendini tanımaya başladığı, keskin duygu geçişleri yaşayabildiği bu dönem buluğ dönemi ile başlayıp erişkinliğe kadar sürer. Uzun bir sürece yayılan ergenlikte öfke kontrolü sağlayamama, ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkar. Bu dönemde salgılanmaya başladığı farklı hormonlar neticesinde ergenlerin duygu ve düşünce dünyaları oldukça karmaşık ve değişken bir hal alır. Bu sebeple kırılgan, öfkeli hatta saldırgan davranışlar görülür. Bu süreçte ailenin, okulun etkisi kişi üzerinde azalmaya başlarken arkadaş çevresinin etkileri ise ciddi oranda artar. Dolayısıyla ergenlikte öfke kontrolü sağlanmasında aile tarafından bilinçli davranmak son derece önemlidir. Aksi yönde bir tutum çocuk ile aile arasındaki ipleri ciddi anlamda gerebilir hatta koparabilir.

Ergenlik Döneminde Velilerin Bilinçlenmesinin Önemi

Buluğ çağı ile birlikte ergenlik dönemine gelmiş bir çocuğa, alışılmış davranışlarda bulunmak sakıncalıdır. Zira, çocuk artık büyümüş, farklı bir evreye girmiş, sorgulayan, düşünen, hatta kimi zaman öfkelenen bir birey halini almıştır. Bu süreçte öfke kontrolü sağlamak pek çok ergen için zor olabiliyor. Arkadaş ortamında yaşanan kavgalar, aile ile yaşanan sürtüşmeler bu süreçte oldukça yüksek bir ivmeyle artabiliyor. Bu sebeple başta okul olmak üzere uzmanlardan da ergenlikte öfke kontrolü ile ilgili olarak profesyonel destek almak son derece önemlidir.

Zira bu süreçte veliler kimi zaman çocukları ile aralarındaki ilişkiyi oldukça yanlış temeller üzerinden kurmaktadır. Baskıcı, sıkı disipline dayalı, oldukça kuralcı bir anlayışla çocukları kontrol altına alabileceklerini sanmak veliler açısından sıkça kullanılan yanlış bir çözümdür. Ergenlikte öfke kontrolünü sağlamanın yolu kesinlikle bu değildir.

Öfke Neden Oluşur?

Öfkenin, kişinin kendisiyle ve dış ortamla ilgili olması mümkündür. Kıskançlık, üzüntü merak, yalnızlık, dışlanmışlık gibi duyguların öfkeyi tetiklemesi mümkündür. Bununla birlikte başkası tarafından haksızlığa uğratılma hissi, fiziksel veya duygusal saldırılar, tehdit gibi unsular da öfkenin sebeplerinden biridir. Ergenlikte öfke kontrolü için bu durumların analizinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ardından ergenlikte öfke kontrolü sağlanması için uygulama aşamasına geçilmelidir. Bu yöntemler çocuğun durumuna göre farklılık arz edebilecektir. Çocukla iki yetişkin birey gibi konuşma, tartışma, çeşitli eleştirilerini dinleme, onunla empati kurma gibi yöntemler öfke kontrolünün sağlanmasında önemli rol oynayacaktır. Bu yolların, çocuğun yaşadığı duygularla ilgili olarak fikir sahibi olmasında da önemli bir rol oynayacağı kesinlikle unutulmamalıdır.

Summary
Ergenlikte Öfke Kontrolü
Article Name
Ergenlikte Öfke Kontrolü
Description
Ergenlikte öfke kontrolü sağlama yöntemleri. Çocuğun ergenlik döneminde veliye düşenler. Ergenlik dönemindeki inişler ve çıkışlar
Author
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

yks ayt puan türü
WhatsApp Whatsapp Bilgi Hattı için Tıklayın