YENİ OKUL STRESİNDEN KURTULMA YOLLARI
YENİ OKUL STRESİNDEN KURTULMA YOLLARI
Kaliteli bir eğitimin yapı taşı kaliteli bir okuldur. Yeni okul arayışı ve başlama veya geçiş döneminde ise kaliteli okul arayışı veli ve öğrencileri hayli yormakta. Okul yaş itibariyle öğrenciler için eğitim bile öte en önemli sosyal ortamdır. Bu nedenle yeni bir okul yepyeni bir çevre, yepyeni bir sosyal hayat demek. Bu geçiş sürecinde yaşanan problemler öğrencilerin yetişkinlik evrelerine kadar yansıyabilen köklü sorunlara dönüşebiliyor. Haliyle bu durum hem öğrencide hem velilerde sendroma dönüşecek boyutta endişelere yol açabilir. Çocuğun erken yaşta bu durumu sendrom haline dönüştürmesi ilerde sosyal ilişki kurmakta, yeni bir ortama girmekte tereddüt etmesine yol açabilir. Bu duruma erken müdahale yine veliye düşmekte. Birkaç maddede yeni okul stresi ile nasıl başa çıkılabileceğinin altı çizilebilir.
Okulun Belirlenme Süreci
Yeni okul araştırmasında titiz olmak gereklidir. Okulu ve öğretmeni önceden tanımak bilgi edinmek veliye güven verecektir bu da doğrudan çocuğa yansıyacaktır. Büyük bir nitelik farkı yoksa eve en yakın okul tercih edilmeli. Çocuğun tanıdığı çevrede bulunması geçiş sürecini kolaylaştıracaktır. Veliler kendi kafalarındaki soruları çocuğa yansıtmamalı, cevapları da onunla çok paylaşmamalı. Okul hakkında fazla bilgiye sahip olması çocukta kaygıyı arttırır. Okulu yalnızca yeni arkadaşlar ve iyi öğretmenler edineceği bir yer olarak tanıtmak çocuğun okulu kafasında basitleştirmesi ve endişeden uzak durmasına fayda sağlar.
Çocuğunuzun Yapabileceklerine Güvenmek
Yeni okula başlama sürecinde öğrenciden çok veliler endişeye kapılmaktadır. Bunun en büyük nedeni de okul ortamında çocuğun zorlanacağı ayak uyduramayacağı korkusudur. Eğer ailenin çocuğun yaşıtları gibi topluluğa karışıp düzene ayak uyduracağına karşı güven duymuyorsa bu eksik bir ön hazırlığa işarettir. Okulun çocuk için en yabancı olan tarafı belirli bir düzen içinde işlemesi ve de çocuğun ailesinden ayrı zaman geçireceği ilk adres olmasıdır. Yeni okul stresi ile mücadele etmek için bu iki duruma çocuğu hazırlamak iyi bir başlangıç olacaktır. Çocuk küçük ihtiyaçlarını kendi başına giderebiliyorsa, okul öncesi uyku ve yemek saati gibi düzenlemelere alışmışsa okul düzeni onun için yorucu değil eğlenceli olacaktır. Okulda aileden yalnız kalma
problemini aşmak için de güvenliğinden emin olunan yakın akraba yanı gibi yerlerde anne babasından ayrı birkaç gece geçirmesinde fayda vardır. Böylece çocuk tek başına kaldığında kendini savun
masız hissetmeyecek ve yeni ortamına daha rahat ayak uyduracaktır. En önemlisi ise velinin çocuğun bu durumlara ön hazırlığının bulunduğundan emin olup çocuğa güvenebilmesidir.
Veliden çocuğa aktarılan stres
Çocuklar yaşı itibariyle konuları çok etraflıca düşünmezler. Çevrelerinde gördükleri her şeyi ebeveynlerinin anlattığı şekilde bilir, belli bir yaşa kadar onların gözünden bakar. Bu onlara güven verir. Ancak tam aksi de olasıdır. Çocuk ebeveynlerinin endişelerini hissederse kendisi de bulunduğu ortamda güvensiz hissetmeye başlar. Ebeveynler bin bir emekle büyüttükleri, gözettikleri çocuklarını yabancı bir ortama emanet ederken tüm senaryolara karşı hazırlıklı olmaya çalışırlar. Aşırı tedbir ve endişe çocuğun bunu hissetmesine ve rahatlıkla yeni okul ortamına ayak uydurmaktan geri durmasına sebep olur. Bu noktada velilerin endişelerini makul seviyede tutmaları, en azından çocuğa hissettirmemesi, çocuğu yeni ortam hakkında cesaretlendirmesi gerekir.