YGS-LYS SINAV SİSTEMİ KALKIYOR

 In Eğitim Yazıları

YENİ SINAV SİSTEMİ GELİYOR, ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE       YGS – LYS SINAV SİSTEMİ KALKIYOR

yeni sınav sistemi

Şu an uygulamada olan üniversiteye giriş sınavı iki temel ayaktan YGS (Yükseköğretime Giriş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)’den oluşuyor. YGS tek bir sınavken, LYS 5 ayrı sınavdan meydana geliyor. Bu sınav sistemi 5 güne bölünerek neredeyse 4 aya yayılmış bir süreye tekabül ediyor. Son yapılan açıklamalara göre bu sistem tamamen değişiyor. Ve yeni sınav sistemi bu yıl uygulamaya geçiyor.

 


Yeni Sınav Sistemi Nasıl Olacak?

Üniversiteye girişin yine sınavsız olmayacağını belirten YÖK Başkanı Yekta Saraç, YGS ve LYS’den oluşan bu iki aşamalı sınav sisteminin yayıldığı sürenin uzunluğundan mütevellit lise eğitimini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Tek ayaklı yeni sınav sistemi getireceklerini duyuran Saraç, sınavı tek bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planlamakta olduklarını ekledi. Bu tek aşamalı sistemin daha sade olacağı da ifade edildi.

Yeni sınav sisteminin daha önce uygulamada olup kaldırılmış olan ÖSS ile benzerliği dikkat çekti. Şimdiki sistemde 18 (6 YGS ve 12 LYS puan türü olmak üzere) puan türünde hesaplama yapılırken, yeni sistemde bu konuda sadeleştirmeye ve azaltmaya gidileceği belirtildi. Bu sayede yönetilmesi gereken süreçte işlerin biraz daha kolaylaşacağının öngörüldüğü eklendi. Baraj uygulamasında ise bir değişiklik yapılmayacağı, aynı şekilde devam edeceği ifade edildi. Belli alanlarda ise başarı sıralaması şartı da aranacak.

Temel olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türlerinde hesaplama yapılacak. Fakat her bir puan türünde Türkçe ve matematik baz alınarak bu iki temel alanının belirleyiciliği artacak. Yani yeni sınav sistemi temelinde Türkçe ve matematik merkezli olacak.

 

Sınavın temeline temel Türkçe ve temel matematiğin alınması, üniversite eğitiminin temelinde bir eksik yaşanmaması adına önemli bir adım olacak.

 

Soru içeriği olarak herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini sözlerine ekleyen Yekta Saraç, yeni sınav sisteminde de Milli Eğitim Bakanlığı müfredatının dışına çıkmayacaklarını ifade etti. Temel Türkçe ve temel matematiğin yanında diğer alanlardan da soru gelmeye devam edecek.

 

Sınav Sistemi Neden Değişiyor?

Yekta Saraç yaptığı açıklamada, yükseköğretimin dünyanın her yerinde dinamik, canlı, özellikle son on yılda ülkemizde de sürekli genişleyen ve büyüyen bir yapıda olduğunu sözlerine ekledi. Bu sebeplerden bu durumun belli zaman aralıklarında birtakım değişikliklere maruz kalması son derece doğal olarak görülmektedir. Eğitim öğretimin niteliğini azalmadan, stresi ve fırsat eşitsizliğini mümkün raddede azaltarak uygulanabilecek yeni sınav sistemi uygulamaya koymanın amaçlandığı açıklandı.

 

Sınav Sistemindeki Değişiklikler Öğrenciyi Nasıl Etkileyecek?

Sınava girecek öğrencilerin ve ailelerinin tedirgin olmasına, endişelenmesine gerek olmadığını ifade eden Saraç; yeni düzenleme ile sınavı öğrenciler, aileleri, rehber hocaları ve bu sistemi yönetenler için daha yalın, daha sade ve daha sistemli yönetilir hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

Sınav sisteminin değişmesi fakat yeni sınav sistemi içeriğinde bir değişikliğe gidilmeyecek olması önemli bir ayrıntı. Hazırlanan öğrencilerin çalışmalarında yer verecekleri en önemli değişiklik sınavın yeni uygulama şekli olacak. Bu sayede edinilmiş bilgileri ve üstüne koyacaklarında değişik yapmalarına gerek kalmayacak. Sadece ağırlık verecekleri alanlar temel Türkçe ve temel matematik olarak yoğunlaşacak.

 

Şimdiki sistemde çok uzun süreye yayılmış bir sınav ve sonrası stresi söz konusudur. YGS’ye girilmesi, ardından sonuçlarının açıklanması, aylar sonra LYS’lere tek tek girilmesi ve onların açıklanması ve tercih süreci ve sonuçları şeklinde uzadıkça uzayan bu süreç çok yoğun stresle geçmektedir. Bu uzun sınav hazırlık süreci okul eğitimini de fazlasıyla sekteye uğratmaktadır. Oysa uygulamaya geçecek olan yeni sınav sistemi, yalnızca iki günde uygulanacağı için bu stresin oldukça azalacağı ortadadır.

 

Her yeni değişiklik başta korkutucu olsa da ön yargıyla yaklaşmak yerine, uyum gösterme hevesiyle ilk adımı atmak önemlidir. Bu sayede değişim süreci daha rahat ve stressiz atlatılabilir hale gelir. Bu da sınavda başarılı olmaya bir adım daha yaklaşmak anlamına gelir.

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

ingilizce özel dersteog sınav sistemi
WhatsApp Whatsapp Bilgi Hattı için Tıklayın