TEOG YENİ SINAV SİSTEMİ
TEOG YERİNE YENİ SINAV SİSTEMİ GELİYOR!
Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi, yani TEOG sisteminin kalkacağına dair açıklamalar yapıldı. TEOG 6 temel alandan (Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, Türkiye Cumhuriyeti inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi) sınavın 8. sınıflarda iki döneme yayılmak üzere, merkezi olarak yapılmasıyla uygulanan bir sınav sistemidir. Bu sisteme göre Merkezi Yazlı Sınavlar ve Yılsonu Başarı Puanı ile birlikte Yerleştirmeye Esas Puan ortaya çıkmaktadır. Yeni sınav sistemi ile tüm bunlar geride kalmaktadır.
Yeni TEOG Sınav Sistemi Nasıl Uygulanacak?
TEOG’un yerine geçmesi planlanan yeni sınav sistemi ile ilgili konuşan başbakan Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu soruna ilişkin üç tane çözüm önerisi ürettiğini söyledi. Bu yöntemlerden ilki her lisenin kendi sınavını yapması olarak sunuldu. İkinci yöntem ortaokul sertifikasyon sistemi olarak dile getirildi. Üçüncü yöntem ise adrese dayalı kayıt sistemi yüzde 50 olarak, bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir, yani ortaokul bazlı yerleştirme yapılması şeklinde açıklandı. Bu yöntemlerden hangisi ya da hangilerinin uygulanacağına bir ay içinde karar verileceği ve uygulamaya geçileceği ifade edildi.
Başbakan Yıldırım, TEOG’un yanlış anlaşıldığını ve aslında bir sistem olmadığını ifade etti. Bu yüzden bir sistem değişikliğinin de söz konusu olmadığını sözlerine ekledi. Söz konusu durumu şu cümlelerle özetledi: TEOG dediğimiz uygulama ortaokul sona kadar, Ankara tarafından hazırlanan ortak soruların okullarda sınav olarak sunulması şeklindedir şeklinde açıklamalarda bulunan başbakan, bu uygulamanın esas amacının belirli üst kalitede okullara, hormonlu not vererek öğrenci hazırlayıp avantaj sağlanmaması olduğunu söyledi. Fakat bu da bir yarışa dönüşmüş durumdadır. Bir adım öne çıkmak için işin içine yine ek takviyelerin girmesi sebebiyle gelir adaletsizliğinin etkileri iyice görülmeye başlanmıştır. Çocukların küçük yaşta sınav stresiyle karşılaşması da göz önünde bulundurulan etkenlerden biridir TEOG’un değişmesi hususunda. Bu olumsuzluklara neden olduğu için TEOG kaldırılacak, bu sene uygulanmayacak.
Peki TEOG kalktıktan sonra gelen yeni uygulama sistemi nasıl olacak? Uygulanması planlanan sisteme göre artık merkezi sınav olmayacak. Öğrencilerin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu ortaya çıkacak. Öğrencinin başarısında okulda kendi öğretmenlerinin yaptığı sınav esas alınacak. Sadece sınavların etkili olmadığı bu performans notunda öğrencilerin katıldığı sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de etkili olacak. Bu faaliyetler izledikleri tiyatro oyunları, opera ve bale gösterileri, çaldıkları enstrümanlar, katıldıkları spor aktiviteleri gibi çok çeşitli olabilecek ve bunlar belli bir kat sayı hesabına göre öğrencilere ek puan getirebilecek. 8 yıllık eğitimin sonunda ortaya çıkan bu performans notuna göre öğrenci, tercih yapacak ve buna göre yerleştirme gerçekleştirilecek. Liseler kendi puanlarını oluşturacak. Bu puanlamalar bütün okullarda aynı notlandırmalarla yapılacak. Bu yeni sınav sistemi, puanlaması yeterli olmayan öğrencilerin açıkta kalmasının da önüne geçilecek, ikamet ettiği mahalledeki okula yerleştirmesi yapılacak.
Yeni Uygulamaya Ne Zaman Başlanacak?
Liselere geçişte sınavsız bir dönemin başlayacağının açıklanmasıyla, bu sene kasım ayında ilk ayağı yapılacak olan TEOG’un yapılmayacağı kesinleşti. Kademe kademe uygulamaya geçilecek bu sistemde, gereken çalışmaların yapılmasıyla çocukların istedikleri alanlara yönlendirilmesinin sağlanacağı açıklandı. Aslında bir sınavla uygulanmayacak olan yeni sınav sisteminde, 8 yıllık eğitimin tamamının etkisiyle ortaya çıkan bir puanın esas alınacağı bilgisi önemli bir değişikliğin işareti oldu. Böylece uzun zamana yayılmış ve daha adaletli bir puanlandırmayla ve yarış atı olmanın uzağında, eğitimin etki alanının artması sağlanmış olacak ve çocukların sınav kaygısı ve bu sebeple yaşadıkları okuldan uzaklaşma psikolojisinin önüne geçilmiş olunacak.
Yeni sınav sistemi için 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulamaya geçileceği öngörülüyor.
HEMEN ÖZEL DERS AL